Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet in Assen en Emmen

Laatste update: 9 april 2019 00:00

Op 4 en 5 mei vindt het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet plaats.

In het hele land komen vertellers, bewoners, nazaten en andere belangstellenden samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten. Ook verzetsverhalen komen aan bod. Het landelijke herdenkingsprogramma wordt ondersteund door het Joods Cultureel Kwartier.

In Assen vindt Open Joodse Huizen op 4 mei voor het eerst plaats en wordt georganiseerd door het Drents Archief in samenwerking met Stichting Struikelstenen Assen. Het programma is van 11.00 tot 16.00 uur met vier Open Joodse Huizen en twee joodse stadswandelingen, verzorgd door de Asser Historische Vereniging. De flyer met het programma van Assen is af te halen bij de VVV aan de Marktstraat 8. In Emmen wordt het op 5 mei georganiseerd door Stichting Emmer Sjoel Sjemmesj; er zijn twee Open Joodse Huizen en twee Huizen van Verzet. Het programma in Emmen is van 12.30 – 18.00 uur. Kijk voor het volledige programma in Assen én Emmen op www.openjoodsehuizen.nl.

Om te herinneren en te herdenken

In Assen vertelt achterkleinzoon Jort Okhuijzen het verhaal van familie Godschalk. De Godschalks waren van vader op zoon borstelfabrikanten. Jorts overgrootvader Herman en twee van zijn drie zonen, Johan en Marinus, zouden de laatsten zijn. Door de maatregelen tegen joden werd de borstelfabriek onteigend. Op 19 februari 1943 werden Herman en zijn vrouw Roselie Godschalk-Cohen in Auschwitz vermoord. Ook Johan en Marinus werden met hun gezinnen opgepakt en vermoord. Alleen Jorts grootvader Jacob (Koos) overleefde de sjoa.

In Emmen vertelt kleinzoon Jan Omvlee over Jacoba Omvlee.  Deze moedige vrouw verborg tijdens de oorlog vier leden van de familie Ten Brink uit Nieuw-Amsterdam in haar woning in Zuidbarge. Jacoba was weduwe en had de zorg voor acht kinderen. Josef ten Brink en Hendrina ten Brink, hun zoon Salco en de broer van Josef, Meier, hebben de oorlog overleefd. 

Dit zijn slechts voorbeelden uit een scala aan belangrijke verhalen over het joodse leven in Drenthe in de Tweede Wereldoorlog. De bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk. Kijk voor het volledige programma op www.openjoodsehuizen.nl.

Foto: Personeel van de borstelfabriek firma J. Godschalk voor het pand aan de julianastraat 9 te Assen. Collectie Gemeente Assen

 

Drents Archief

Brink
4
9401 HS Assen

Tel.: 0592313523
http://www.drentsarchief.nl/

Nieuws in Assen

Meer nieuws